Klasifikasi Buah Jeruk Segar dan Busuk Berdasarkan RGB dan HSV Menggunakan Metode KNN

Authors

  • Stifani Napitu Universitas Negeri Medan
  • Rini Paramita Panjaitan Universitas Negeri Medan
  • Putri Aisyah Nulhakim Universitas Negeri Medan
  • Muaz Khalik Lubis Universitas Negeri Medan

DOI:

https://doi.org/10.33020/saintekom.v13i2.420

Keywords:

Clasification, RGB, HSV, KNN, Orange Fruit

abstract

Fruits are a group of agricultural commodities in Indonesia. The demand for domestic fruit commodities is quite high, this is indicated by the large number of fruits available in modern markets and traditional markets. In this research, a classification process will be carried out between fresh oranges and rotten oranges based on RGB (Red, Green, Blue) and HSV (Hue, Saturation, Value) color extraction. This study uses the K-Nearest Neighbor classification algorithm with a value of k = 1; 2; 3; 4; 5; 6; and 7. The dataset used consists of 146 training data and 88 testing data. The purpose and benefits of this research are to save time and facilitate classification according to the wishes of fruit growers. The final result of the test accuracy is 88.95%. Based on the test, this system can be said to be quite good at classifying fresh and rotten citrus fruits.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adenugraha, S.P., Veri Arinal, Dadang I.M. (2022). Klasifikasi Kematangan Buah Pisang Ambon Menggunakan Metode KNN dan PCA Berdasarkan Citra RGB dan HSV. Jurnal Media Informatika Budidarma, 6(1), 9-17. https://doi.org/10.30865/mib.v6i1.3287

Cahya, F Nurona., Rangga Febrianto, & Tika Adilah M. (2021). Klasifikasi Buah Segar dan Busuk Menggunakan Ekstraksi Fitur Hu-Moment, Haralick dan Histogram. Indonesian Journal on Computer an Information Technology (IJCIT), 6(1), 57-62. https://doi.org/10.31294/ijcit.v6i1.10052

Cahyanti, Dewi, Alifah Rahmayani, and Syafira Ainy Husniar. 2020. “Analisis Performa Metode Knn Pada Dataset Pasien Pengidap Kanker Payudara.” Indonesian Journal of Data and Science 1 (2): 39–43. https://doi.org/10.33096/ijodas.v1i2.13.

Isman, Andani Ahmad, and Abdul Latief. 2021. “Perbandingan Metode KNN Dan LBPH Pada Klasifikasi Daun Herbal.” Jurnal RESTI (Rekayasa Sistem Dan Teknologi Informasi) 5 (3): 557–64. https://doi.org/10.29207/resti.v5i3.3006

Istighfarizky, Farin, Ngurah Agus Sanjaya ER, I Made Widiartha, Luh Gede Astuti, I Gusti Ngurah Anom Cahyadi Putra, and I Ketut Gede Suhartana. 2022. “Klasifikasi Jurnal Menggunakan Metode KNN Dengan Mengimplementasikan Perbandingan Seleksi Fitur.” JELIKU (Jurnal Elektronik Ilmu Komputer Udayana) 11 (1): 167. https://doi.org/10.24843/jlk.2022.v11.i01.p18.

Khotimah, D., Nur Nafi'iyah, & Masruroh. (2019). Klasifikasi Kematangan Buah Mangga Berdasarkan Citra HSV dengan KNN. Jurnal Elektronika, Listrik dan Teknologi Terapan (ELTI), 1(2), 1-4. https://doi.org/10.37338/E.V1I2.100

Paramita, C., Eko H Rachmawanto., Christy Atika Sari., De Rosal I.M.S. (2019). Klasifikasi Jeruk Nipis Terhadap Tingkat Kematangan Buah Berdasarkan Fitur Warna Menggunakan K-Nearest Neighbor. Jurnal Informatika. Jurnal Pengembangan IT (JPIT), 4(1), 1-6. https://doi.org/10.30591/jpit.v4il.1267

Rabbani, Haidar Azmi, Muh Arif Rahman, and Bayu Rahayudi. 2021. “Perbandingan Ruang Warna RGB Dan HSV Dalam Klasifikasi Kematangan Biji Kopi.” Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi Dan Ilmu Komputer 5 (6): 2243–48. http://j-ptiik.ub.ac.id.

Sya'bani, D Rahman., Amir Hamzah, & Erma Susanti. (2022). Klasifikasi Buah Segar dan Busuk Menggunakan Algoritma Convolutional Neural Network dengan Tflite sebagai Media Penerapan Model Machine Learning. SNAST, 7-16. https://doi.org/10.34151/prosidingsnast.v8i1.4180

Wijaya, Novan. & Anugrah Ridwan. (2019). Klasifikasi Jenis Buah Apel Dengan Metode K-Nearest Neighbor. Jurnal SISFOKOM, 8(1), 74-78. https://doi.org/10.32736/sisfokom.v8i1.610

Downloads

PlumX Metrics

Published

30-09-2023

How to Cite

Napitu, Stifani, Rini Paramita Panjaitan, Putri Aisyah Nulhakim, and Muaz Khalik Lubis. 2023. “Klasifikasi Buah Jeruk Segar Dan Busuk Berdasarkan RGB Dan HSV Menggunakan Metode KNN”. Jurnal Saintekom : Sains, Teknologi, Komputer Dan Manajemen 13 (2):214-21. https://doi.org/10.33020/saintekom.v13i2.420.